maandag, september 25, 2006

FINALMENTE

We hebben een nieuwe wereldkampioen wielrennen. Tom Boonen zal wellicht even weemoedig staren als hij volgende week zijn ploegmaat Paolo Bettini in de regenboogtrui zal zien rondrijden. Het hangt soms van kleine details af. Tot de laatste ronde klopte het plan van de Belgen perfect: in elke ontsnapping present en Boonen nog geen trap teveel moeten geven. In de laatste beklimming echter werden alle Belgen weggeblazen en zat Boonen compleet geïsoleerd in een groep van 45 renners die samen naar de streep zou stormen. In die groep zaten wereldvermaarde internationale toppers (ahum) zoals de Sloveen Uros Murn, de Mexicaan Moises Aldape en de Kroaat Matija Kvasina. Kroatië for crying out loud, ik wist niet eens dat ze daar aan wielrennen deden. Soit, naast Boonen nergens nog Belgen te bekennen. Maar toch, hij zou het wel alleen klaren want hij was toch de allersterkste spurter van de hele bende? Zeker na 260 km. Echter, op enkele honderden meters van de eindstreep werd de Vlaamse droom een nachtmerrie: 4 renners glipten weg en aldus ook de (eventuele) overwinning van Boonen.

Bettini haalde het dus vóór Zabel en Valverde, misschien wel het mooiste podium waarvan je als neutraal wielerliefhebber kan dromen. In deze bange tijden waar het ene dopingschandaal het andere in sneltempo opvolgt, was een dag als gisteren broodnodig. De eeuwige aanvaller, en meest complete van het pak, Bettini, die het in een machtsspurt haalt vóór de Duitse modelprof en waarschijnlijk meest gerespecteerde renner van het peloton Erik Zabel, en tenslotte Alejandro Valverde, het Spaanse supertalent en binnen enkele weken eindwinnaar van het Protourklassement.

Voor de zowat 438ste keer Zabel dus weer tweedes geëindigd in een wedstrijd. Er zal niets anders opzitten dan volgend jaar in zijn eigen Duitsland de regenboogtrui te veroveren. Niemand die het hem zal misgunnen; zeker zijn echtgenote niet. De arme vrouw zit al zijn ganse carriëre zonder goede sex (dixit Zabel zelf) en hij had haar nochtans beloofd te stoppen met wielrennen indien hij wereldkampioen zou worden. Niks van dat alles. Dat wordt dus weer naar de winkel een lading batterijen opslaan om in haar nachtkastje te leggen. Misschien een tip aan het management van Duracell: het wielrennen is nog steeds op zoek naar "enthousiaste" sponsors.