zaterdag, november 11, 2006

De echte...van Aalst

"In het jaar des heren 316 werd in Hongarije een man, genaamd Martinus, geboren. Hij was ridder in dienst van de koning. Toen hij met een groep soldaten naar Frankrijk reisde, kregen ze heel slecht weer. Het regende, het werd koud en het ging vriezen. De mannen waren te paard en wilden zo snel mogelijk naar de volgende stad gaan. Daar wilden zij aankomen voordat de poorten sloten." Voor een gesloten deur staan, ik kan je verzekeren, not so funny. Alle mannen behalve Maarten zetten er flink de vaart in. Hij was altijd al de mindere geweest als het op sport aankwam. Maarten reed rustig verder, zogezegd om zijn paard te sparen. "Het weer werd steeds slechter en Maarten kwam in een sneeuwstorm terecht. Toen Maarten eindelijk bij de stadspoort aankwam, trof hij er een man aan die in lompen gekleed was. Deze man had het erg koud en zou de nacht zo niet overleven. Maarten zag dat en scheurde zijn eigen warme mantel in tweeën. Eén helft gaf hij aan de man, de andere helft hield hij zelf. Maarten's vrienden zaten al lang in de herberg en schaamden zich een beetje, omdat zij doorgereden waren." Zeker toen zij ontdekten dat Maarten zijn halve mantel had weggegeven en dat het nu net zijn beurt was om te trakteren. Toen is ook de belachelijke legende ontstaan dat mensen die niet kunnen betalen dan maar de afwas moeten doen.
Ergens rond die periode leefde ook een zekere Nicolaas die graag kindjes zag en hen overlaadde met geschenkjes en blablabla (jaja, ook toen al sluimerde het rond). Soit, hij stierf op 6 december 340 en werd later eveneens heilig verklaard en hij draait zich waarschijnlijk net als onze Maarten om in zijn graf tijdens de bemerking dat ook zijn sterfdag commercieel uitgebuit zou worden.
Heden ten dage wordt in het land vooral Sinterklaas gevierd, behalve in enkele steden als Aalst, Beveren, Mechelen en Ieper. Ikzelf ben van Aalst, maar woon enkele kilometers verder in Denderleeuw, waar ze de dubbelganger van 6 december vieren. Vandaag is het echter het feest van de echte Sint en gaan we lekker bij ons moeder hutsepot eten (oesjepot), met veel spruiten en boerentenen erin, ook een typische Aalsterse traditie.
Verhalen als deze zijn als legendes door de eeuwen heen van generatie op generatie overgezet. Ik heb er lang over nagedacht, alle pro's en contra's op een rijtje gezet, en beslist met een andere waarheid naar buiten te komen. Tijdens mijn geheim onderzoek naar de plaats waar het paneel "De Rechtvaardige Rechters" zich bevindt (ik kan er om veiligheidsredenen momenteel nog niets over zeggen, maar ik kan jullie verzekeren, ook die ontdekking zal inslaan als een bom) heb ik een andere waarheid ontsluierd, namelijk die van de twist tussen Sint-Maarten en Sint-Nicolaas. Maar dat is voor morgenavond in uw favoriete blog.

1 Comments:

At 24 december, 2006 14:35, Anonymous Anoniem said...

er staat toch een fout in:

in Mechelen vieren ze inderdaad ook sinte-mette.
Maar ook Sinterklaas.
Omdat dat daar twee heel verschillende manieren van vieren zijn.
de kinderen doen op sinte mette een soort trick or treat met liedjes.

De sint word traditioneel gevier: compleet met aankomst en stoet in de centrumstraten.

een grote fout dus om te zeggen dat Mechelen Sinterklaas niet viert.

zeer zeker wel, en erg groots ook!!

 

Een reactie posten

<< Home